Ett av de första varumärkena som vi började sälja på peaceofhome.se (dåvarande SovrumsShoppen.se år 2017) var Caroline Eks möbler och inredning. Detta är vi väldigt glada över eftersom hennes vackra kollektion Coco Collection och nyheten Colone Collection gått hem hos våra kunder under alla år vi varit verksamma.

Vi har ställt några frågor till Caroline Ek för att kunna presentera personen bakom dessa vackra kollektioner och även slå ett slag för hållbar produktion i Sverige då allt från detta varumärke tillverkas för hand i Småland. Eller som Caroline Ek uttrycker det; "Här är det metall, svets och svett som skapar möbler och det görs med största precision och kärlek".

Caroline Ek - skaparen av möbel- och inredningskollektionerna
Coco Collection och nyheten Colone Collection.

När och varför började du designa möbler och inredning?

"2015 föddes Coco Collection. Som inredare är den skapande processen det jag älskar och drivs av. Som inredare är byggprocessen en milstolpe i projektet och samarbetet mellan kund och hantverkare är hjärtat av jobbet. Alla vill åt samma mål och man löser de problem som uppstår på vägen. När jag tog mod till mig att skapa Coco Collection så är det lite samma kreativa process. Man har en tanke, en idé som man tror på. Gör ritningar, tar fram prototyp och känslan att se när tanke blir verklighet är oerhört häftigt. Att skapa, att få brinna är att leva för mig. Det är en passion och jag känner en lycka och tacksamhet att jag vågat förverkliga tankar till färdiga föreviga möbler."

Coco Moon - ett av de populära soffborden från Coco Collection.

Vad är det bästa med dina kollektioner?

"De står stadigt i alla stilsammanhang. Den möter funktionalitet med design. Sen älskar jag metall... svarta möbler är tidlöst och väldigt tydligt när det ställs i sitt sammanhang. Labrador brown, som hela kollektionen även görs i tillför en mjukare sida av Coco Collection. Denna adderar mer värme och är lite mer sensibel i sin känsla."


Coco Media i färgen Labrador brown.

Kan du berätta lite om tillverkningen av dina möbler / inredning samt val av material?

"All produktion av hela kollektionen sker i Småland. Produktionen sker förhand vilket gör varje möbel så unik. Det är inte en maskin som spottar ut möbler i hög hastighet. Här är det metall, svetts och svett som skapar möbler och det görs med största precision och kärlek. Materialet metall är ju outslitligt och har en tyngd som är härlig att känna. Den genomgående design som finns som en tråd genom kollektionen är massiv och tung i sin vikt med med blotta ögat ser det lätt och smidigt ut. Att vi har denna möjlighet att producera i Sverige är bra för ett hållbart Sverige nu mer än någonsin så mycket värt... Vi kan anpassa produktion efter efterfrågan och leveranstider inom några veckor från order till färdig möbel."

 
Bilder från produktionen av Caroline Eks möbler i Småland.
Möblerna tillverkas för hand med stor precision och kärlek.

Har du några generella inredningstips?

"Om vi skall fokusera på just nu, de speciella förhållande som råder med Covid-19 så tycker jag vill skall försöka skapa ny energi med små medel i våra hem. Vi älskar att jobba med våra hem både inne och ute -miljö. Att nu när vi spenderar mer tid hemma kan göra lite enklare ingrepp men som ger stor påverkan är någonting jag slår ett hårt slag för. Tre snabba tips:

1. Måla fondvägg! Ett projekt där du kan få mycket effekt fort. Kräver inte någon stor investering och du klarar göra det själv på kort tid. Viktig att tänka på är att välja ”rätt” vägg. Valet av kulört skall gärna fungera med den övriga inredningen.

2. Köp nu några meter av ditt favorittyg och gör dina egna kuddar till soffan.

3. Växter. Antingen plantera om dem du har och ger dem ny jord, vatten och nya krukor! Eller införskaffa nya. Massa ny energi ges till rummet. Lyxa även till det med en drömmig snittbukett!"