Många av våra läsare och kunder undrar hur man bäst ska möblera öppna ytor. En öppen planlösning är fantastisk på flera sätt, men att planera inredningen kan vara en utmaning. Här kommer fem smarta tips för öppna vardagsrum!

1. Centrera möbleringen

Första impulsen är vanligtvis att placera möblerna längs väggarna i vardagsrummet, men ibland kan du få ut mer av ytan om du tänker exakt tvärtom. Genom att placera möblerna i mitten av rummet blir det lättare att dela in ytan i olika användningsområden, då möblerna i sig själva blir en sorts rumsavdelare. Att kunna gå ända fram till fönstren är också något som bidrar till en större känsla av rymd.

2. Tänk utanför boxen

Behöver du nyttja rummet till flera olika aktiviteter? Om du till exempel behöver använda matbordet som skrivbord eller vardagsrummet som lekrum, välj möblerna därefter. Antagligen kan skänken bakom matbordet även förvara kontorsmaterial, och sittpuffen med förvaring agera leksakslåda.

3. Modulera mera

Modulsoffor är perfekta för den som har litet utrymme, eftersom de är flexibla och kan anpassas efter dina behov. Håll utkik efter möbler med separata delar som kan flyttas runt för att designa olika variationer. De kan fungera som extra, separata sittplatser om du har gäster och gör också att du enkelt kan uppdatera rummet om du är sugen på något nytt.

4. Glöm inte bort det gröna

Att ha växter hemma förstärker din förbindelse till naturen och gör att man känner sig lugnare och mer avkopplad. De är lätta att få in, också på små utrymmen, och en krukväxt i en hylla, en hängande planta i en hörna eller färska snittblommor på soffbordet gör att rummet känns hjärtligt och välkomnande. När de placeras smart kan de intensifiera den övriga inredningen.

5. Avgränsa med olika slags golv

Istället för att dela av rum med väggar, kan man skapa en tydlighet mellan olika ytor med hjälp av olika färger och material på golvet. Till exempel vardagsrumsgolv i trä med köksgolv i samma rum / yta med klinkers.