Längtar du efter att bara kunna sträcka ut handen i köket och enkelt kunna plocka färska kryddor och sallad till maten du just då lagar? Och detta utan att varken ha en trädgård, växthus, balkong eller till och med särskilt gröna fingrar? Då ska du läsa vidare! Vi har nämligen testat hydroponisk odling i den självvattnande krukan från Botanium för att se om den verkligen är så enkel att använda som det sägs och framför allt om den ger någon bra skörd av egenodlade kryddor och grönsaker!

Vad är hydroponisk odling?

Att odla hydroponiskt innebär att man odlar i vatten, helt utan jord. Man använder sig alltså inte av något medium (t.ex. jord) som innehåller näring, utan näringen tillsätter man och finns därmed tillgänglig direkt i vattnet som växtens rötter är i kontakt med eller växer i. Mediumet man använder är istället bara till för stöd och stabilitet för växten. Det medium man använder när man odlar hydroponiskt med hjälp av den självvattnande krukan från Botanium är Leca-kulor som man får med i sitt paket.

En av fördelarna med en hydroponisk odling är att den tar mindre plats än om man odlar i jord, då man behöver stora krukor och jordvolymer för att rötterna skall få tillräckligt med plats. Man slipper även att efter varje odling kasta den gamla jorden och köpa ny, utan man kan istället återanvända exempelvis Leca-kulorna. Man slipper även skadeinsekter som kan finnas i köpt jord. Om man odlar ätbara växter har studier visat att hydro-odlade växter även har ett högre näringsvärde än de odlade i jord!

Den främsta anledningen till att hydro-odlade plantor växer snabbare än jord-odlade är att växten inte behöver lägga ner lika mycket energi på att utveckla ett stort rotsystem för att leta efter och tillgodogöra sig det vatten och den näring den behöver. Allt växten behöver via rötterna finns ju tillgängligt direkt i vattnet! Vår erfarenhet när vi testade de självvattnande krukorna var just detta, plantorna tog sig väldigt snabbt!

Såhär kommer du igång med hydroponisk odling hemma

Vi började med att packa upp allting och ställa fram. Montering av plantering av frön i två krukor tog cirka 10-15 minuter allt som allt. Det du får med i kom-i-gång-kitet från Botanium är en kruka inkl. sladd, Leca-kulor, växtnäring och instruktionshäfte. Vi köpte till några olika kryddor (basilikakorianderchili och körsbärstomat) och valde att börja med att plantera chilin och körsbärstomaterna!

Kom-i-gång-kit för hydroponisk odling samt kryddor (basilika, koriander, chili och körsbärstomater)

 

Steg 1 - Fyll på med växtnäring

Droppa 4 pipetter växtnäring i krukans understa del.

 

Steg 2 - Fyll på med vatten

Fyll krukan med vanligt kallt kranvatten upp till strecket.

 

Steg 3 - Fyll på med Leca-kulor

Fyll den översta delen av krukan med Leca-kulor upp till strecket.

 

Steg 4 - Skölj Leca-kulorna


Skölj bort eventuellt damm från Leca-kulorna genom att hålla krukans översta del över en vattenstråle ett par minuter. Vattnet rinner ner genom krukan och ut från hålen i botten.

 

Steg 5 - Sätt ihop krukan

 
Placera krukans översta del med Leca-kulorna på den understa delen med vattnet.

 

Steg 6 - Plantera dina frön


Följ instruktionerna på fröpåsen och plantera enligt dessa. Vanligen ska du placera 2-3 frön 1 cm djupt bland Leca-kulorna.

 

Steg 7 - Plugga i kontakten

 
Sätt i kontakten i ett vanligt eluttag eller USB-uttag.


Ganska snabbt efter att du kopplat in krukans sladd, sker den första vattningen! Det sitter en inbyggd timer i krukan som gör så att den vattnas automatiskt var tredje timme. Allt överflödigt vatten rinner ner i krukans vattenbehållare och återanvänds. Krukan behöver få påfyllning av vatten var 3:e till 4:e vecka bara!


Placera krukan i ett soligt fönster alternativt under en växtlampa. Tips! Klipp ut fröpåsens titel och placera i krukan för att minnas vad du planterat var om du odlar i mer än en självvattnande kruka, t.ex. om du köper setet med två krukor.

 

Efter en vecka...


Efter bara sju dagar kom det första skottet (körsbärstomater)!

 

 Efter 2 veckor...


Efter 14 dagar har både körsbärstomaterna och chilin fått sina skott.

 

Efter en månad...


När man planterar fröna sätter man alltid fler än ett frö. När samtliga skott har kommit upp ska man plocka bort alla utom ett!

 

Efter 2 månader...


De första tomatblommorna kom efter knappt 8 veckor (dessa blir sedan till körsbärstomater)!


...Och de första chiliblommorna. Så fina!

 

Efter 2,5 - 3 månader...


Efter cirka 2,5 - 3 månader har det kommit rikligt med chilifrukter och tomater! De smakar utsökt och bäst av allt, de är helt ekologiska. Bara att plocka...!


Saftigare tomater går nog inte att hitta...!

 
Chiliplantan är full av chilifrukter.

Att odla i den självvattnande krukan från Botanium var faktiskt enklare än förväntat! Det allra bästa var att slippa tänka på själva vattningen. När vattnet tar slut i tanken ser man det dels på själva vattentanken som har en transparent avlång slinga där man ser vattennivån och dels ser man det ganska snabbt på själva plantan som börja sloka lite. Så fort man fyllt på med vatten igen tar det dock bara någon timme eller två så reser sig plantan igen! En annan stor fördel med krukorna från Botanium är att plantorna blir fantastiskt stora, gröna och prunkande. De blir till en inredningsdetalj i sig och kan fylla upp ett helt fönster om man så vill! Om man föredrar en mindre planta är det bara att klippa till den regelbundet.

Sammanfattningsvis skulle vi verkligen säga att detta sätt att odla på är väldigt roligt och enkelt! Fördelen är också att man inte bara kan odla kryddor, utan även kål, sallad och även vanliga krukväxter givetvis. Se hela sortimentet från Botanium här!