Lär dig hur du undviker de enkla misstagen som saboterar ditt sovrum.

Av: Antonia af Petersens på Houzz.se

Sovrummet är framförallt en plats där vi ska kunna varva ner och koppla av – ett väldigt viktigt rum, med andra ord. För att du ska kunna sova gott, läsa bekvämt, byta om och känna dig pigg när du vaknar är det viktigt att din fristad får chansen att leva upp till sin fulla potential. Stil, belysning och förvaring är några av faktorerna att ta hänsyn till – här nedan har vi sammanställt ytterligare fem viktiga aspekter att se över innan du inreder eller möblerar om i ditt sovrum, så att du kan undvika de vanligaste misstagen.

1. Rummet saknar gardiner

Vi nordbor har en tendens att inte inreda med gardiner hemma. Om det beror på att vi har så lite dagsljus under vintern eller att vi tycker det är knepigt att inreda med textil vid fönstren låter vi vara osagt – men om det är något rum som förtjänar gardiner är det sovrummet, där vi ska kunna unna oss en god natts sömn.

Lösning: Mörklägg sovrummet genom att hänga upp tjocka, lyxiga gardiner. Sammet har ju blivit populärt på sistone och funkar utmärkt som inramning av sovrumsfönstren. Vill du låta fönstren vara fria kan du överväga att hänga upp ett draperi runt sängen, eller att sätta upp en sänghimmel istället för att stänga ute ljus och ljud.

Att, som på bilden här, sätta upp draperier som fungerar som gardin men också går att dra runt sängen gör verkligen sovrummet till en mysig, privat plats och stänger effektivt ute ljuset.

2. För lite punktbelysning

På många inspirerande sovrumsbilder ser vi nattduksbord stylade som på den här bilden. Men i verkligheten är den snygga svarta lampan inte särskilt funktionell som sänglampa… Om det inte går att rikta ljuset är det svårt att få bokbladen upplysta när resten av rummet är nedsläckt.

Lösning: Komplettera sänglampan med riktade spotlights i taket, eller välj helt enkelt en annan sänglampa och placera istället bordslampan på en byrå eller i fönstret för att låta den skapa stämningsljus snarare än läsbelysning. Ett annat bra tips i sovrummet är att välja lampor med dimmer om det är möjligt.

3. Du övermatchar

Sovrummet ska vara en vilsam plats – absolut – men ibland blir vi så fega att vi inte vågar ta ut svängarna alls, utan bleker ut sovrummet med monokroma vita nyanser på alltifrån väggar till sängkläder och golv. Resultatet blir bländande, men inte särskilt roligt.

Lösning: Våga stilbryta och inte bara hålla dig till en färg eller ett mönster. För att det inte ska spåra ur kan du kika på nästa tips…

4. Du saknar vision i förväg

Detta kan tyckas självklart, men det är lätt att virra bort sig längs vägen om man inte har en tydlig målbild klar för sig från början. Risken blir att du “duttar” och impulsköper saker som egentligen inte skapar någon sammanhållen helhet i sovrummet.

Lösning: Bestäm dig för vilken atmosfär du vill skapa i sovrummet, och vilka färger och teman du dras till. Sök på nätet för idéer, och sätt ihop en moodboard eller idébok på Houzz innan du börjar.

5. Ingen dold förvaring

Sovrummet ska vara en harmonisk plats, det vill säga inte ha massa prylar som drar blickarna till sig och röriga högar av kläder och böcker som skapar stress snarare än fridfullt lugn.

Lösning: Skippa all öppen förvaring i sängbord och hyllor och satsa istället på skåp och garderober, där du kan lägga sådant som hör sovrummet till men inte behöver ligga framme. Vill du få skåpet att smälta in fint kan du måla det i samma färg som väggen, som man gjort i sovrummet på bilden.

6. Ingenstans att sitta

Tänk dig att du har varit ute på stan en hel dag, kanske suttit i gräset i någon park och ätit lunch, åkt tunnelbana, väntat på bussen – när du kommer hem och det är dags att byta om och krypa till kojs är den enda möjliga platsen att slå sig ner på din (kanske till och med nybäddade) säng. Hur fräscht känns det egentligen?

Lösning: Skona de rena, nytvättade sängkläderna från sunkig jeans-smuts genom att istället ställa in en bänk, pall eller stol i sovrummet. Här kan du sitta för att knäppa upp krångliga sandaler eller dra av dig tighta byxor.

7. För många kuddar

Visst, det är härligt med många kuddar i sängen men ibland tenderar vi att ta i från tårna. Du vill inte ha så många att det inte ens går att lägga sig ner utan att först behöva slänga ner hälften av prydnadskuddarna på golvet.

Lösning: Ta till vårt älskade lagom-tänk! Kanske räcker det faktiskt med tre eller max fyra kuddar (beroende på hur stor säng du har) och antalet vanliga huvudkuddar som också ska få plats i sängen? Vill du komma åt den där maxade textil-känslan kan du istället lägga en pläd eller edredon i fotändan.

Foto av Alvhem Mäkleri & Interiör

8. Du utgår inte från eluttagen

Mobilladdare, sänglampor, radio… Det finns många saker som behöver ström i sovrummet. Vissa praktikaliteter är viktigare än andra – strömkällor och eluttag är en sådan sak. Ingen ommöblering blir lyckad utan att du först har sett över var lampor och annat kan få ström, och i ärlighetens namn är det inte det snyggaste med långa sladdar som trasslar ihop sig och ligger som ormar kors och tvärs från ena sidan av rummet till den andra…

Lösning: Även om det är fullt möjligt att trolla fram fler eluttag i efterhand är det lättast att ta hänsyn till var de är placerade från början för att slippa dra fula förlängningssladdar. Är vägguttagen väldig synliga kan du överväga att byta ut själva kåpan till en lite mer påkostad variant, som passar stilen eller färgpaletten i rummet, för att de ska smälta in mer. Om du ändå måste hala fram grenuttaget – satsa på sladdlister eller göm sladdarna på annat sätt.