Sol och värme lockar till lata dagar på balkongen och ute i trädgården. Trots att utemöblerna endast är i bruk några enstaka månader om året får de vara med om skiftande väder och vind, vilket kräver underhåll på rätt sätt. Genom att följa skötselråden för respektive material ger du dina utemöbler förutsättningarna för ett längre liv i solen. Observera att solblekt tyg inte anses vara en reklamation då tyg är ett material som bleks vid direkt solljus.
Främsta rådet är att skydda dina möbler så ofta som möjligt. Ställ dem gärna inomhus, under ett skydd eller i skuggan för att skydda från både väder och vind. Vid regn bör möblerna stå på lut så att vattnet direkt rinner av, torka gärna av möblerna efteråt. På vintern bör möblerna förvaras inomhus, här kan du sätta som rutin att varje gång möblerna åker in och ut för säsongen så ska de underhållas.
Givetvis går det lika bra att ta hand om dem under säsong men två gånger om året är en bra tumregel.
Olika träslag kräver olika underhåll. Gemensamt för alla träslag är däremot att tvätta av, låta torka och slipa bort flisor vid behov. Därefter ska möbeln oljas in för att ge skydd mot fukt samt förhindra att den blir torr och spricker. Vid oljebehandling ska jobbet utföras i skuggan för att inte riskera att oljan torkar för snabbt och möbeln inte hinner suga åt sig tillräcklig mängd. Snåla inte med olja, låt möbeln torka i ett par minuter innan du torkar av den överflödiga olja. Vanligtvis brukar oljeimpregnering av utemöbler göras två gånger om året, men vid mycket sol och vind kan det krävas fler behandlingar för att skydda möblerna ordentligt.
Möblerna utsetts på sommaren för både väder och vind, vilket dessvärre kan framkalla svartmögel. Svartmögel är vanligt och syns tydligt genom sin färg vid ljusa underlag, som tyvärr kan vara svårt att få bort. Svampen växer i ytskiktet på materialet och förstör egentligen inte möbeln något mer än utseendemässigt. Genom användning av mögeltvätt eller likande kan svartmögel försvinna samt bleka ”missfärgningarna” som möglet har orsakat.
Våra möbler i textilene kombineras vanligtvis med teak eller aluminium. Textilene är ett syntetiskt tyg som är tillverkat av PVC-behandlad polyester. Materialet är vattenresistent och UV-behandlat för att motverka solens blekning. Rengöring bör göras ungefär en gång i månaden, använd en fuktig trasa och torka av. Är möbler extra smutsiga av pollen, jord eller liknande är det bra att borsta bort smutsen direkt och spola av med trädgårdsslangen eller använd såpa, vatten och en mjuk borste.
För att dina utemöbler i Akacia/hårdträ ska bibehålla sin finish bör de oljebhandlas. Eftersom träslagen i sig inte är lika feta av naturen behöver de oljas lite då och då, även under säsong. Nyinköpta möbler ska mättas med olja, applicera flera lager efter varandra så maximalt med olja absorberas. Torka bort det som blir överflödigt.
Sätt som rutin att möblerna behandlas innan de tas ut för säsongen – och sedan ett par gånger varje säsong.
För att behålla akaciamöbler i gott skick bör man torka dem torra efter regn och torka upp eventuell spilld vätska. Vi rekommenderar att man använder möbelskydd när möblerna inte används då träet kan spricka av fukt. Akaciamöbler som ligger nära en pool eller badtunna bör spolas av en gång i veckan då klor från behandlat poolvatten över tid kan skada akacians skyddande yta. Rengör akaciamöbler årligen med tvållösning (1 msk flytande diskmedel i 1 liter vatten) och en skurborste. Skölj två gånger och torka med handduk/torr trasa när du är klar.
Vitmålad akacia är något känsligare än de akaciamöbler som är grundligt behandlade.
Konstrotting är ett plastmaterial som passar alldeles utmärkt för vårt skandinaviska klimat. Materialet är UV-beständigt och tål väder och vind. Att det är UV-beständigt gör att möblerna inte bleknas, däremot rekommenderar vi alltid att förvara möblerna under ett möbelskydd eller på annat vis torrt och svalt – för att förlänga livslängden.
Se även till att regelbundet rengöra möblerna med milt rengöringsmedel, förslagsvis såpa och vatten, för att hålla damm och smuts borta från fiberväven i materialet.
Utemöbler i aluminium och rostfritt stål bör rengöras regelbundet med vatten och mild tvål. Skölj alltid noggrant med rikligt med vatten, något som blir extra viktigt om möblerna är placerade på ett havsnära avstånd där salt kan transporteras via luften. Saltet kan leda till korrosion som kan orsaka flagning eller bubblor i lacken. Tvätta inte möblerna med högtryckstvätt, ytan kan skadas av det höga trycket.
För maximal livslängd rekommenderar vi att möblerna förvaras i ett torrt utrymme, alternativt under ett möbelskydd. Aluminium är ett lätt material vilket gör att dina möbler blir smidiga att förflytta.
Våra teakmöbler produceras av certifierad teak som är odlad för ändamålet och inte skövlade från ömtålig regnskog. Som ett av de tåligaste träslagen innehåller teak mycket olja som sedvanligt behövs för att inte materialet ska spricka. Eftersom träslaget innehåller naturligt mycket behöver inte möblerna impregneras lika ofta.
Vill du däremot behålla färgen behöver du behandla möblerna med en särskild olja. Se till att ytan är ordentligt avtorkad så att damm och smuts inte fastnar under oljan. Vi rekommenderar att du oljar in dina möbler före användandet, första gången bör även bordsskivans undersida impregneras för att minska risken för sprickbildning, detta eftersom att den sida av bordet som blivit inoljad sväller litegrann. Det levande materialet ger variationer i både färg och ådring, som i sin tur gör varje möbel unik. Torka upp vätska som spills direkt. När möblerna står ute på sommaren utsätts de för både väder och vind vilket i sin tur kan framkalla svartmögel.
Materialet är framtaget för att användas utomhus då det är väderbeständigt och står emot både fukt och mögel. Aintwood är därför ett optimalt material för utomhusmöbler. Undvik skador på bordet genom att använda underlägg och låt bli att placera varma föremål direkt på ytan. Lämna inte glas eller likande föremål direkt i solljus då detta kan få aintwooden att smälta vilket i sin tur kan leda till att små krater bildas på skivan. Aintwood är antingen borstad eller slipad, och bör därmed inte komma i kontakt med olja då det bidrar till att fläckar uppkommer.
För en effektiv och enkel rengöring används en fuktad trasa, vatten och såpa. Rengöringsmedel i pulverform kan orsaka repor i materialet och bör därför undvikas. Aintwood har en smältpunkt vid 60-70 grader.
Stål och mesh är två material som är avvisande mot smuts och vätskor. Däremot behöver man vara uppmärksam på att vatten kan orsaka fläckar och rost. Se därför till att torka av ytan med en en mjuk fuktad trasa och såpvatten, för att undvika att materialet rostar.
Om fläckarna eller rosten sitter för hårt rekommenderas en mjuk trasa fuktad i ren alkohol. Lösningsmedel får aldrig användas på lackerad eller ytbehandlad metall. Tänk på att underlaget som möbeln står på kan orsaka missfärgningar, var vaksam. Förvara möblerna torrt eller under möbelskydd.
Ett naturmaterial som är otrolig snyggt och trendigt, däremot inte särskilt väderbeständigt. Rottingmöbler ska helst inte stå utomhus utan bör placeras i torra utrymmen. Undvik stora temperaturskillnader. Enklaste rengöringen sker med fuktig trasa.
Våra rep är kvalitetsspunna polyesterrep som är lätta att rengöra. Möblerna är behandlade för att klara 500-2000 timmar. Vi rekommenderar såpa och vatten för rengöring. Låt lufttorka. För de områdena som är svårare att komma åt kan en liten borste användas försiktigt. Använd aldrig högtryckstvätt eller starka kemikalier för att rengöra repet.
Alla dynor till utemöblerna måste tas in och ska inte ligga ute när de inte används. Vid smuts och fläckar rekommenderar vi att du endast tvättar med vatten och såpa, inte högtryckstvätt eller annat. Förvara alltid dynorna i en dynbox eller i annan torr miljö, detta för att undvika missfärgningar och förlänga livslängden. Om dynor utsätts för väta kan man ej reklamera eventuella skador som uppkommer.
Akryldynor är smutsavvisande och tåligt, dynorna går att tvätta i maskin utan att tappa färg eller krympa. Akrylen i dynorna går att återskapa så att den skyddande ytan består.
Bomullsdynor går också att tvätta på egen hand, ha i åtanke att bomull lätt krymper med vattentvätt. Vi rekommenderar därför hellre ett möbelskum som dammsugs bort.
Polyesterdynor är smuts- och vattenavvisande och går att rengöra genom försiktig handtvätt och dropptorkning. Möbelskum funkar också bra.
Möbler i PVC-material har blivit ett alltmer populärt materialval. PVC står för polyvinylklorid och är ett mångsidigt plastmaterial som är modifierat och framtaget för att ge ökad styrka och vara mer stötabsorberande. PVC-tillverkade möbler behöver varken målas eller oljas. Genom att behandla möblerna med UV-hämmare kan risken minskas för att materialet bleks. Vi rekommenderar att du förvarar dina möbler under tak eller möbelskydd när de inte används.
Betong är ett material som innehåller bland annat vatten, sand, cement och ballast. Sanden och stenen som används i blandningen kan skifta i färg, vilket gör att luftbubblor och småsprickor kan uppstå med tiden. Detta beror på materialets naturliga egenskaper och är något som tillhör. Cement och betong är ett hållbart material, men är känsligt för fel typ av behandling. Vid rengöring rekommenderar vi att du endast använder såpa och vatten, med ca 25% såpa och resterande del vatten. Se till att torka av ytan ordentligt och låt den torka helt innan ytan belastas igen. Såpa är ett bra sätt att både skydda och rengöra skivan med. Ha i åtanke att cement- och betongskivor är extra känsliga för rödvin, fruktjuicer, vinäger och olika typer av syror. Betong är ett poröst material som lätt suger åt sig vätskor, därmed kan missfärgningar uppstå. Om du spiller – torka upp med en gång.
Betong i utomhusmiljö kräver regelbunden såpbehandling. Vi rekommenderar att möblerna förvaras under tak när de inte används. Var försiktig med din bordsskiva och se till att den ligger helt plant på underredet, detta för att minska risken att den spricker. Skivas bärs på högkant.
Granit är ett naturmaterial, vilket gör att varje granitprodukt blir unik vad gäller både färg och mönster. Materialet i sig är ett hållfast och värmebeständigt material som håller sig under flera decennier vid rätt underhåll. Rengör din granityta med en fuktad mikrofibertrasa, varmt vatten och vid behov antingen ett neutralt svagt alkaliskt eller svagt syrligt rengöringsmedel. Det finns flertalet speciella rengöringsmedel för natursten, se till att inte välja ett som är för surt då det kan innehålla blekningsmedel.
Ytan är känslig mot abrasiva material, repor och mindre skador kan uppkomma även av en disksvamp av metall eller eventuella sandkorn som fastnat på disktrasan.
Alla våra granitprodukter bör behandlas med ett speciellt impregneringsmedel för att hindra vätskor att absorberas i stenen och därmed minimera uppkomsten av eventuella fläckar. Beroende på användningsgrad och typ av granit rekommenderar vi upprepad behandling med ett speciellt impregneringsmedel anpassat för natursten, detta bör utföras med 1-2 års intervall. Ljusare granitytor rekommenderas att behandlas minst en gång om året, mörkare ytor med 1-2 års intervall. Anpassade impregneringsmedel finns tillgängliga på detaljhandel.
HPL är en förkortning av materialet högtryckslaminat. I grund och botten är HPL precis detsamma som vanlig laminat men där man istället använt sig av ett kraftpapper mellan yta och kärna. Kraftpappret gör att materialet i sin helhet blir mer tåligt när det kommer till värme och tryck.
De främsta skillnaderna blir märkbara först när laminat används i golv. Att använda laminat till en bordsskiva är därmed inget som bör avskräcka. Laminat i sig är ett hållbart, ljusbeständigt och smutsavvisande material som står sig över tid – om du tar hand om det på rätt sätt. Laminat har även en hög tolerans mot vätska, se dock till att inte vätska kryper in mellan bordsskiva och list.
Vid lättare fläckar rekommenderar vi att du använder dig av en fuktig trasa och diskmedel. Se till att torka ytan ordentligt torr efteråt. Skulle grövre fläckar uppstå rekommenderar vi rengöringsmedel och varmt vatten. Ha i åtanke att ånga kan påverka lamintskivors stommaterial. Se till att rengöringsmedlet är fritt från lösningsmedel, blekmedel och starka syror. Använd gärna mikrofiberduk eller vanlig mjuk trasa, undvik stålull, skursvampar eller andra produkter som kan skada ytan.
Tyget är smuts- och vattenavvisande och går att rengöra genom försiktig handtvätt och dropptorkning. Möbelskum funkar också bra. Tyget är vattentåligt men inte vattentätt, taket tål 180g vatten och väggarna tål 160g.
För våra parasoll rekommenderar vi att man använder sig av parasollskydd. Dra på överdraget när parasollet inte används, det skyddar mot sol och minskar därmed risken för solblekning. Överdraget används när parasollduken är torr, annars finns det risk för mögel. Lämna aldrig ett parasoll uppfält när det inte används. Hängparasoll är många gånger känsligare för vindar än vad traditionella parasoll är (med pelaren mitt under duken).
Samtliga tak och väggar tål inte att tvättas i maskin utan bör rengörs för hand. Vi rekommenderar att man spolar av med vattenslang och skurar med rent vatten och såpa. För att undvika mögelangrepp ska alltid tyget torka ordentligt och förvaras torrt vintertid.
Se till att fästa din paviljong ordentligt i marken för att den ska stå stabilt och inte vinden ska skada den. Tänk på att tak och väggar i tyg inte är rustade för att klara av extrema väder, oavsett om paviljongen är fäst i marken eller ej. Vi rekommenderar alltid att ta in parasollet / paviljongen / pergolan efter säsong för att förlänga livslängden. Väljer man att ha den uppställd under vintern måste duken under alla omständigheter monteras ner och förvaras torrt.